Vandre med hund: Sådan kommer du i gang – GUIDE

Vandre med hund

Vandretur med hund er skønt!

At vandre med din hund, er en gave til både dig og din hund. Men hvad skal du bruge af udstyr, hvor langt kan din hund gå, og hvad er egentlig forskellen på en gåtur og en vandretur med din hund?

Alt dette, og mere til, får du et bud på i dette blogindlæg. Du får input til det, du skal huske, det du skal overveje, samt tips og tricks, så du og din hund kan få en rigtig god vandretur. Til sidst får du en huskeliste i punktform, så det er nemt for dig at komme i gang med at vandre med din hund.

Lad os starte med begyndelsen.

Hvad er forskellen på en gåtur og en vandretur med din hund? Uden en avanceret videnskabelig definition, så ligger forskellen mellem en gåtur og vandretur kort sagt i, at gåturen er din daglige gåtur for at lufte vovsen.

Vandreturen er en længere tur, der kræver pauser til både dig og din hund. Pause til bentøjet, samt vand og evt. mad til begge parter. Vandreturen vil typisk foregå i et nyt område, hvorimod gåturen foregår i lokalområdet og på jeres kendte ruter. Da vandreturen er længere, kan det også betyde overnatning væk hjemmefra, evt. primitiv overnatning i det fri.

Artiklen behører følgende emner:

  • Træning
  • Udstyr
  • Overnatning
  • Distance
  • Førstehjælp
  • Destination
  • Love og regler
  • Huskeliste

Kom i gang med at vandre med din hund

Basalt set, handler det at vandre med sin hund om at sætte den ene fod foran den anden, eller pote om man vil, og så alligevel ikke. At vandre med hund kræver mere af både dig og din hund, og der er en del emner, du bør overveje, inden I drager på eventyr sammen. Helt sikkert er det, at det er en SKØN aktivitet du og hund kan lave sammen.

Træning til vandretur med hund

Træning er vigtig, og en forudsætning for, at både du og din hund får en god oplevelse med at vandre. Inden I drager afsted på det helt store vandreeventyr, kræver det, at I starter i det små, og bygger mere og mere træning på. Præcis, som skulle du træne op til et maraton. Uden gradvis træning, vil en lang vandretur, måske over flere dage, ende med skader til både dig og din hund, og ikke mindst en dårlig oplevelse, hvor I måske er nødt til at stoppe halvvejs.

Med det sagt, er det også vigtigt at pointere, at den daglige gåtur også er træning, og at gåturen gradvis kan øges i længde, og I kan udforske lokalområder lidt længere væk, så din hund vænnes til nye områder og masser af nye indtryk.

Den mest simple form for træning af din hund (og dig) er gradvis at gå længere og længere ture. I takt med I øger distancen, er det også vigtigt at medbringe vand og evt. godbidder til jer begge.

Det er vigtigt, at du træner i det terræn du gerne vil vandre i på sigt. Det vil sige, at hvis drømmen er at komme sydpå og vandre i bjerge, så er det vigtigt du træner at gå op og ned ad bakke herhjemme. Træn evt. på trapper, hvis din hund er tryg ved det, men undgå de metaltrapper med små huller, da din hunds negle nemt kan sætte sig fast i dem og komme til skade. Nogle brede, ikke alt for stejle trapper af træ er optimalt. Træning på bakker/trapper træner både muskler og led til bjergvandring på en helt anden måde, end gang i jævnt terræn.

Hundens træning kan også bestå af agilitytræning. Det svarer til din gymnastik eller træning i fitnesscenter. Netop agility træner hundens muskler og led på en anden måde, end ved blot at gå. Den skal kravle op, igennem, holde balancen osv. og det gør, at hunden kommer ud i yderstillinger, og dens motorik bliver styrket. Du kan træne med den derhjemme eller melde dig på dit lokale agilityhold.

Et godt sted at starte er at melde dig ind i en hundetræningsgruppe på Facebook. Der findes god inspiration til, hvordan du kan gøre jeres træning varierende og spændende for både dig og din hund. Herunder finder du links til nogle Facebook grupper, hvor du kan hente inspiration:

Dansk gruppe: Coretræning

https://www.facebook.com/groups/1888946098002547

Tysk gruppe: Fitness Dog Tricks

https://www.facebook.com/fitnessdogtricks

De færreste hunde vil selv sige fra, hvis turen bliver for lang. Det er derfor dit ansvar at holde øje med de små signaler fra din hund, og vandre på hundens præmisser. Hvis du er i tvivl, så spørg din dyrlæge til råds.

Træne en hvalp til at vandre

Har du netop fået din hvalp hjem, er det vigtigt, du slår koldt vand i blodet med dine vandredrømme. En hvalp kan ikke gå ret langt, og det anbefales, at din hund er fuldt udvokset, før du tager på vandretur. Her er det vigtigt, du søger information om netop din race, så du passer godt på din nye bedste ven, og træner i et meget langsomt tempo.

Når du ‘træner’ en hvalp, betyder det bare, at du går en lille bitte tur. Spørg din dyrlæge til råds og indtil hvalpen direkte kan træne til vandretur, så hav fokus på din hunds almindelige lydighedstræning.

Lydighedstræning af din hund

En vigtig del af en god vandretur med din hund, er dels den gode grundform (daglige ture) og træning, som er beskrevet ovenfor, og så i høj grad også hundens almindelige lydighedstræning.

At være på vandretur med en hund, der f.eks. trækker meget, hopper og springer efter andre vandrere eller løbere, og generelt ikke adlyder dine kommandoer, er ikke en den oplevelse, man drømmer om, når tankerne falder på at tage på eventyr med sin bedste ven.

Derfor er din almindelige lydighedstræning også meget vigtig i forhold til dine drømme om at vandre med din hund. Når du hopper i dine vandrestøvler, og tager på eventyr med en hund, der går pænt i snor, kommer, når du kalder og forholder sig roligt, når der kommer andre på ruten, så vil du virkelig værdsætte din forudgående træning med hunden. Jo mere rolig din hund er, jo nemmere vil det være at tage på vandretur. 

Gode basisøvelser at træne med din hund er f.eks. ‘Sit’, ‘dæk’, ‘bliv’ samt gå pænt i snor. Du kan tilføje ‘high five’, som en sød og sjov øvelse – så kan I på sigt give hinanden et ‘high five’ efter en god dag på vandretur sammen.

Udstyr til vandring med hund

Når du skal vandre med din hund, kan du som udgangspunkt bruge det udstyr, du i forvejen har, dvs. halsbånd, sele, line mv. Du skal i hvert fald ikke tænke, at du er nødt til at investere i en masse nyt udstyr for at komme i gang. Der findes mange forskellige muligheder, så hvorfor ikke starte med det, du allerede har, og finde ud af, hvad du og din hund har brug for. Der findes udstyr specielt beregnet til vandring med hund, og jo mere du vandrer, jo mere har du måske lyst til at prøve nye produkter ud. Det vigtigste er, at du kommer i gang 🙂

Vand

At vandre med hund kræver først og fremmest, at du skal have vand med til dig og din hund. Vurder, hvor meget vand du og din hund drikker, og grib et par flasker i skabet. Du kan evt. begynde at måle vand af, hver gang du fylder skålen op derhjemme, og så huske at lægge lidt til, når I skal på tur, da hunden, ligesom du, drikker mere på en vandretur, end derhjemme. Tag også højde for hvilken sæson du vandrer i. Om sommeren drikker I begge mere vand.

Husk en skål til at hælde vandet op i. Du kan evt. tage en skål med, der kan slås sammen, så den ikke fylder så meget i din oppakning. Et bud på en en foldeskål kunne være Kurgo Fold-ud skål Del vandet op i dit og hundens vand, da du nok næppe har lyst til at dele vand med din hund, hvis du hælder vand fra hundeskålen tilbage i flasken.Kurgo fold ud skål til hundVand er tungt at have med i tasken, så sørg for kun at hælde lidt vand op ad gangen og se, hvor meget din hund drikker, da der typisk går en del vand til spilde, da det kan være svært at hælde vand tilbage i en almindelig flaske.

Du kan tage vand med hjemmefra, eller du kan finde vand undervejs. Vil du finde vand undervejs, kræver det lidt mere planlægning og erfaring i forhold til, hvor meget vand, I har brug for, og hvor du kan finde vand. Du kan ofte finde vand ved kirker, sportshaller og andre offentlige steder.

Vandrer du i skoven eller ved stranden, kan der være længere imellem, at du kan få fyldt op. Typisk kan du også få fyldt op ved naturskoler, gårde eller lignende. Dem skal man lige øve sig i at spotte. De fleste vil også gerne tilbyde jer vand, hvis du går op og banker på hos private.

Vandrer du i udlandet, skal du være opmærksom på, at ikke alt vand er drikkevand.

Du har også mulighed at medbringe blot én vandflaske til både dig og din hund, hvor der med den indbyggede skål stadig er mulighed for, at I ikke blander jeres vand. Det kan du gøre med en vandflaske som Kurgo Gourd 2i1 vandflaske

Kurgo vandflaske og skål til hund
Kurgo vandflaske og skål 2i1

Vil du gerne spare vægt og plads i rygsækken, findes der også skåle, som er en form for vandtæt pose, der kan foldes sammen til at fylde minimalt og vejer meget lidt. Ved, at skålen er blød, så kan den foldes som en form for hældetud, og det er derfor nemmere at hælde overskydende vand tilbage i hundens vandflaske. Ruffwear Trail Runner skål er et eksempel på en sådan pose/skål, der fylder og vejer næsten ingenting.

Halsbånd/sele

Som jeg tidligere har nævnt, er det vigtigste ikke dit udstyr, men at du kommer i gang, og kommer afsted. Prøv at starte med det, du har, og se hvordan det fungerer for jer på tur. Læg mærke til, hvordan hunden reagerer på at have halsbånd/sele på i mange timer.

Ved valg af halsbånd eller sele, er det vigtigt at vælge en løsning, der sidder godt på hunden. Under vandring vil sele eller halsbånd være i brug i mange timer, og det er derfor ekstra vigtigt, at selen ikke skraber eller gnaver hunden, da det kan føre til slid og skader over tid.

Hundesnor/line

Til vandring skal du også bruge en hundesnor/line. Start med det, du allerede har. Nogle vandrere foretrækker en kort og fast line, mens andre er glad for en line, der kan give sig, som en flexline, eller en line med elastik. Når du starter med at bruge det udstyr, du allerede har, finder du hurtigt ud af, om det fungerer.

Hvis du bliver glad for at vandre med din bedste ven, vil du måske undersøge mulighederne for at gøre turen nemmere og mere komfortabel. For nogle vandrere betyder det, at de savner at have begge hænder fri under vandringen. Når man vandrer med hunden fast i den ene hånd, betyder det, at man ikke selv har så nemt ved at tage en tår vand eller et billede til gemmerne, mens andre savner at kunne gå med vandrestave.

Den problemstilling kan løses med et gåbælte du kan tage om maven, og deri sætte hundesnoren/linen fast. Vupti, og så har du pludselig begge hænder fri. Nogle bælter har også små lommer til drikkelse, snacks eller mobiltelefon. På den måde skal du ikke have tasken af, for at kunne nå dine småting.

Bælte - vandre med hund
Non-stop Dogwear Ferd Bælte

Godbidder

Sørg for altid at have rigeligt med godbidder og evt. din hunds yndlingslegetøj med. Snacks kan bruges som træning under vandreturen, i pauser, og som afledning, hvis din hund synes de andre vandrere/hunde er lidt for spændende. Måske har du et lækkert stykke chokolade med til dig selv, så husk også lidt lækkert til din vandremakker.

Godbidder til hund -vandretur
Essential Motivation Delights

Hundeposer

Husk altid hundeposer, som på din almindelige gåtur. Uanset hvor du færdes, skal du samle op efter din hund. Når andre hundeluftere og vandrere har samlet op efter deres hund, er det også rarere for dig. Så husk rigeligt med hundeposer. Brugte hundeposer, skal selvfølgelig med til nærmeste skraldespand.

Overnatning med hund på vandretur

Skal du på vandretur med overnatning kræver det lidt mere planlægning. Dels skal du sikre dig, at der er et sted, hvor du kan overnatte. Dels skal du tjekke, om du må have hunden med på et værelse, hvis du har tænkt dig at leje indendørs overnatning, eller om hunde er velkommen ved f.eks. det shelter eller primitiv lejrplads, du vil overnatte på. Overnatning kræver selvfølgelig også, at du har mad med til hunden.

Underlag/seng til hund

Ved udendørs overnatning skal du overveje at medbringe et underlag/seng, som din hund kan sove på, så den ikke fryser om natten, når temperaturen falder. Det er vigtigt med et underlag, der isolerer, så din hund ikke bliver kold af kulden fra jorden.

Underlag til hunde findes i versioner med et indbygget isoleringslag, der skærmer hunden ekstra fra kulden nedefra. En anden ting man kan overveje, er, hvor meget underlaget fylder og vejer, i forhold til isoleringsevnen. En mulighed for et transportabelt underlag, der er let at slå sammen, er Ruffwear Highlands seng.

Tæppe, sovepose eller jakke til hund

Det kan også være nødvendigt at have tæppe, sovepose eller jakke med til din hund. Om det er nødvendigt afhænger af, hvilken race din hund er, hvornår på året, du tager afsted, samt hvor du vil vandre. Herhjemme er det ofte koldt om natten, og vandrer du i bjerge, skal du også være opmærksom på, at natten kan være kold. Tjek altid vejrforhold og vejrudsigt hjemmefra. Her ses en guide til, hvornår det er for koldt for din hund. Guiden er kun vejledende. Prøv dig frem og have altid lidt ekstra med som sikkerhed. Du kan også bruge din egen jakke eller regnbukser, som du alligevel ikke bruger om natten. Hvert lag ovenpå hunden, vil afhjælpe, at den fryser, men husk noget isolerende underlag, da meget kulde kommer nedefra.

https://www.dyreformidlingen.dk/hvornaar-er-det-for-koldt-for-din-hund/ 

Nogle hunde har det, man kalder underpels, som gør, at hunden er i stand til at holde varmen ved lavere temperaturer. Spørg din dyrlæge til råds og prøv dig frem. Tag hellere et ekstra tæppe med i starten, og tilpas mængden af udstyr efterhånden, som du kender jeres behov.

Du kan også starte med nogle overnatninger i telt i haven for at få en føling med, hvor meget der skal til, før din hund kan holde varmen. Ved at teste derhjemme, har du så mulighed for at hente et tæppe ekstra, og undgå at slæbe alt for meget med, indtil du har erfaringen med det.

Hundemad på vandretur

Skal du på vandretur med overnatning, skal du huske mad til din hund. Tag gerne en ekstra ration mad med, hvis nu turen bliver længere, end forventet. Afhængig af hvor turen går hen, kan det være mere eller mindre tilgængeligt at finde ekstra hundemad, hvis du mangler, især hvis din hund er kræsen, eller på specialkost. 

Vandre med kløv (taske som hunden bærer)

Overnatning med hund i det fri, kræver en del mere oppakning, end blot en almindelig gåtur eller en vandretur uden overnatning. Det betyder, at du skal bære dit eget udstyr plus det, som din hund har brug for. Men din hund kan faktisk også hjælpe til med at bære.

Der findes tasker til hunde, så de kan bære en del af udstyret. En sådan taske, som en hund kan have på ryggen, hedder en kløv, og er meget brugt i f.eks. Norge og Sverige. Der vil ikke være tale om mange kilo, men din hund kan f.eks. bære sit eget vand, mad eller godbidder. Med tilvænning vil din hund gradvis kunne bære mere og mere.

Start altid let, og byg på med vægten stille og roligt. I starten vil det handle om, at hunden skal vænne sig til at have en taske på ryggen. Det ændrer på, hvordan hunden bevæger sig gennem terrænet, f.eks. at den skal gå længere udenom en busk, når den har tasken på, da tasken fylder i bredden. Der findes rigtig mange forskellige kløvtasker, og det gælder om at finde en, der dels sidder godt på din hund, og som dækker jeres behov.

Hvor langt kan en hund vandre?

Hvor langt kan min hund vandre? Det er ofte et af de første spørgsmål, der dukker op, hvis man overvejer at vandre med sin hund. Og med god grund. Længden af vandreturen har selvsagt stor betydning for både planlægning af turen, og evt. overnatning. Antal km er meget individuelt, hos både hund og ejer. Her er det vigtigt du undersøger, hvad der er muligt for netop din type hund, alder, samt grundform på din hund.

Hvor langt kan du selv gå? Er du og din hun helt nybegyndere, så kræver det træning til både dig og din hund at begynde at vandre sammen. Husk på, at det skal være sjovt for jer begge, så lad være med at sætte for store ambitioner i starten, og øg lige så stille antal kilometer. Mærk og vurder din egen krop efter en lang gåtur/vandretur, og kig på din hund. Hvordan er formen? Er I trætte? Ømme osv. Hvis du ikke er vant til at vandre, og skal på tur med en rygsæk fuld af udstyr til en overnatning i det fri, så husk på, at f.eks. 15 km føles meget forskelligt, afhængig af, om du har rygsæk på eller ej. 

Vil du gerne vandre længere, end din hund kan holde til, så vælger nogle at tage en klapvogn eller lignende med til at køre hunden i. Fordelen ved den løsning er selvfølgelig, at det kun er din vandrelyst, der skal afgøre længden på eventyret. Har endda også den fordel, at du kan lægge udstyr ind under klapvognen, og slipper for at bære det hele på ryggen.

Førstehjælp til hund på vandretur

Den bedste førstehjælp handler om at være godt forberedt. Forberedt på lidt af hvert. Når du har styr på vand, mad, træning, og at hunden kan holde varmen (og ikke få det for varmt), så er du godt på vej.

Der findes kurser, hvor du kan lære decideret førstehjælp til din hund. Spørg din dyrlæge, eller søg på Google, hvis det har interesse.

Forebyggende førstehjælp er det bedste, du kan gøre for at undgå skader. Skal du vandre langt, eller har din hund sarte poter, kan det være en god ide at smøre dem med potevoks, inden I tager på vandretur.

Skulle uheldet være ude, og din hund f.eks. træder på en torn eller andet, der giver en rift i poten, kan det være rart at have noget desinficerende væske med, gazebind og forbinding i en førstehjælpstaske.

For at holde en rift eller sår rent, anbefaler jeg klart altid at have potesokker med. De er gode til at holde en forbinding på plads, og holder snavs og støv væk fra såret. Potesokker kan også bruges på asfalt, da det  slider meget på din hunds poter, eller asfalten er meget varm om sommeren eller saltet om vinteren.

Hvor skal du vandre med hund

Overvej, hvor vandreturen skal gå hen. Er din hund ikke vant til at færdes, hvor der er mange mennesker på stierne, så vælg et område, hvor der ikke er så mange mennesker. Generelt så bliver der færre og færre mennesker på stierne, jo længere du kommer væk fra destinationer, hvor man nemt kan køre til i bil. Vil du til udlandet at vandre, så få tjekket op på regler om at færdes med hund på den valgte destination, og evt. også lande du skal igennem for at komme dertil.

Du skal have et pas til hunden, og nogle lande kræver f.eks. specifikke vaccinationer af din hund, regler for transport af hund i bilen, mundkurv mv. Planlæg og undersøg derfor den slags, så der er god tid at få evt. vacciner, pas og indkøb på plads. Krav om, at du altid skal have mulighed for at give din hund mundkurv på, kan du møde i nogle lande syd på og er du i god tid med planlægningen, kan du nå at træne din hund til at have den på, hvis det er påbudt.

Som lovet, får du herunder en liste med udstyr, som du bør overveje til jeres eventyr. Listen er tænkt som inspiration, og husk på, at du sagtens kan starte med det udstyr, du allerede har.

Huskeliste til vandretur med hund:

  • Halsbånd/sele
  • Hundesnor/line
  • Vand
  • Vandskål
  • Mad
  • Godbidder
  • Kløv
  • Hundeposer
  • Underlag mod kulde
  • Hundejakke
  • Sovepose
  • Førstehjælp
  • Hundepas
  • Landespecifikke regler omkring hund

Mere om vandring med hund

På nettet kan du finde masser af inspiration til at vandre med din hund. F.eks. findes der en dansk gruppe  på Facebook ved navn ‘Vandring med hunde‘, der kan du hente masser af inspiration til destination og udstyr. På YouTube kan du også se en masse videoer med inspiration til at vandre med hunden.

Er I klar til vandreeventyr?

Jeg håber, at artiklen har givet dig mod på at komme i gang med at vandre med din hund, og hvis du allerede er i gang, at komme oftere afsted. Hvis du har spørgsmål til vandring med din hund, så tøv endelig ikke med at kontakte os. Vi er her for at hjælpe dig, og dele glæden ved at vandre med hund.

Jeg har et spørgsmål

 

Tak fordi du læste med

Vandre med hund - Team Qimmiq
Indlægget er skrevet af Trine. Hun elsker hunde, og elsker at komme ud og opleve en masse sammen med dem.